RAPORT DE ACTIVITATE

al
Asociatiei Române a Cercetatorilor Francofoni în Stiinte Umane
(ARCHES)
pentru perioada martie 2004-aprilie 2005

Asociatia numara în prezent 42 de membri.

De la ultima sa adunare generala, în martie 2004, ARCHES a organizat si desfasurat mai multe actiuni, dupa cum urmeaza:

 

 1. Seminarul international de filosofie si istoria ideilor Princeton-Arad, 6 -12 septembrie 2004. La acest seminar, organizat în parteneriat cu Centrul « Fundamentele modernitatii Europene » al Universitatii din Bucuresti si cu Universitatea de Vest « Vasile Goldis » din Arad, a carui tema de lucru a fost "Théories de la matiere et de l'esprit au dix-septieme siecle", au participat opt profesori invitati, dintre care unul din Canada (Prof. Justin E.H. SMITH, Montréal), unul din Marea Britanie (Prof. Paul LODGE, Oxford), trei din Italia (Prof. Giulia BELGIOIOSO, Dr. Massimiliano SAVINI, Dr. Igor AGOSTINI, Lecce), opt tineri cercetatori si doctoranzi români. Lucrarile seminarului au cuprins trei tipuri de activitati: conferinte, reading-group-uri, ateliere de cercetare. Conferintele, prezentate de profesori, au semnalat auditorilor directii noi de cercetare si interpretari noi. Reading-group-urile au asociat cîte doi specialisti care au propus o dezbatere pe aceeasi tema din unghiuri de vedere complementare, asigurînd seminarului o perspectiva interdisciplinara. Atelierele de cercetare au fost o ocazie acordata participantilor de a-si prezenta proiecte de cercetare proprii. Un program al seminarului a fost publicat în tomul 7 al revistei ARCHES si este disponibil si pe site-ul asociatiei, sub rubrica ARCHives.
 2. Un simpozion organizat de ARCHES în colaborare cu Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, Colegiul Noua Europa, Fundatia Idea si Centrul cultural francez din Cluj la 29 si 30 octombrie 2004, cu titlul "Michel Foucault dupa 20 de ani".
 3. ARCHES a fost reprezentat prin unul sau mai multi membri la cîteva actiuni stiintifice:

  1. în cadrul unei retele francofone, intitulate OFFRES,
  2. Scoala de vara, desfasurata la Praga, între 7-15 iulie 2004, organizata de Facultatea de stiinte umane (Universitatea Carol)., cu participarea Magdalenei COJOCEA, a lui Ciprian MIHALI si Emilian Cioc. Reteaua « OFFRES » cuprinde corespondenti din mai multe tari ale UE si din tari din Europa Centrala si Orientala cum ar fi: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Macedonia, Moldova, Republica Ceha, România, Slovacia, Slovenia, fosta Iugoslavie (Kosovo, Muntenegru, Serbia).

  3. La Colocviul "Les Modernités de Michel Foucault", organizat la 10 decembrie 2004 de Institutul Francez din Bucuresti, la la care au participat, din partea ARCHES, Ciprian MIHALI si Vlad ALEXANDRESCU.

   

 1. Administrarea site-ului Asociatiei (www.arches.ro)

În conformitate cu hotarârea Adunarii Generale precedente, o atentie speciala a fost acordata site-ului web al Asociatiei. CV-urile actualizate care mi-au fost trimise de membrii Asociatiei au fost up-datate pe site, prin grija administratorului nostru de sistem, Mihai MAGA. Sub rubrica ARCHives se pot vedea documente reprezentative pentru toate activitatile la care ARCHES a fost partener. Site-ul este o istorie vie a Asociatiei. Reamintesc aici ca aproape toate Buletinele de legatura redactate în urma întâlnirilor asociatiei, înca de la înfiintare, sunt disponibile on-line.

 

 1. Pregatirea numerelor 6 si 7 al revistei ARCHES,

Numarul 6 al revistei, cules de Octavian GROZA si redactat de Ciprian MIHALI a aparut în noiembrie 2004. El are ca titlu : Communauté, proximité spatiale et cohésion sociale si beneficiaza de colaborarea a patru membri ARCHES: Violette REY, care semneaza si Avant-Propos, Octavian Groza, Ciprian Mihali si Emilian Cioc. Dintre ceilalti colaboratori ai revistei, îi mentionez în chip special pe Béatrice von Hirschhausen si pe Samuel Rufat, care sunt amândoi apropiati Asociatiei noastre.

Numarul 7, avînd drept tema Sauver les miracles. Etudes sur la pensée de l'exception a aparut în noiembrie 2004. Numarul, coordonat de Vlad Alexandrescu, reuneste texte ale unui seminar al Grupului Fundamentele Modernitatii Europene întrunit în jurul lui Andrei Scrima, în ultimul an de viata al acestuia. Tema miracolelor este privita din puncte de vedere disciplinare diferite (istoria ideilor, filosofie, teologie, muzicologie) de câtiva cercetatori români, unii dintre ei aflati în strainatate, printre care amintesc aici pe Anca Vasiliu, Andreea Deciu, Vlad Niculescu, Ioan Muntean. Dintre prietenii asociatiei ARCHES, mentionez pe Dana Jalobeanu, Alexander Baumgarten.

Cu prilejul aparitiei numerelor 6 si 7 ale revistei, am proiectat si comandat placheta de abonament ARCHES pentru strainatate, pe care va trebui sa încercam sa o difuzam o data cu toate exemplarele din revista. Preturile stabilite pentru abonamente au fost de 60 Euro pentru doua numere (un an de aparitie) si 100 Euro pentru patru numere (doi ani de aparitie).

Rezultatul cel mai important din anul care s-a scurs este însa acreditarea revistei ARCHES de catre CNCSIS in iunie 2004, asa cum se poate vedea pe pagina web a CNCSIS: http://www.cncsis.ro/cenaposs/web_reviste3_2004.html

Dupa cum se stie, înca din 2003 Dana FLOREAN si Vlad ALEXANDRESCU au initiat procedurile de acreditare CNCSIS ale revistei, absolut necesare pentru a obtine validarea oficiala a articolelor publicate, în cadrul diferitelor forme de concursuri în care autorii sunt sau vor fi angajati (de la avansarea pe posturi superioare, la competitiile de granturi sau proiecte).

În legatura cu revista, se cuvine mentionata preocuparea constanta a lui Victor POPESCU, de a semnala aparitia rei, atât prin cronici radiofonice sau emisiuni cu invitati, la Radio Romania Cultural, cât si prin articole semnate în saptamânale culturale.

 

OBSERVATII DESPRE FINANTAREA ASOCIATIEI

 

Asociatia ARCHES nu are alte venituri proprii în afara cotizatiilor membrilor sai. O situatie cu stadiul platii cotizatiilor se afla la Rodica POP, trezoriera Asociatiei.

În acest an sursele de venit ale Asociatiei au fost Conventia încheiata cu SCAC, prin care am obtinut o finantare directa pentru tiparirea revistei ARCHES.

Pentru Seminarul international Princeton-Arad, cu ajutorul lui Ciprian TUDOR, am obtinut o sponsorizare a Companiei Connex de 5300 de USD.

Pentru publicarea numerelor 6 si 7 ale revistei, cu ajutorul lui Ciprian TUDOR, am obtinut înca o sponsorizare a Companiei Connex de 5000 USD.

În schimbul acestor sponsorizari ARCHES s-a obligat sa promoveze imaginea companiei Connex în niste moduri foarte precise, dintre care mentionez prezenta logo-ului Connex pe pagina de intimpinare a site-ului ARCHES, înca din septembrie 2004.

 

DIRECTII DE DEZVOLTARE A ASOCIATIEI

 

Asociatia, creata în 1997, pentru scopul general al promovarii studiilor, cercetarilor si formarii în domeniul stiintelor umane, al dezvoltarii francofoniei în România si al sprijinului moral, intelectual si logistic al membrilor ei în activitatea lor stiintifica, a dezvoltat, înca de la început programe proprii si parteneriate de durata medie si lunga.

În aceasta perspectiva, se cuvin semnalate parteneriatele devenite deja traditionale :

1) partenariatul ARCHES în cadul retelei OFFRES, in cadrul careia se întrevede deja Universitatea de vara care va fi organizata la Paris în perioada 11-20 iulie 2005. « Langues et langage : compréhension, argumentation, traduction ».

2) parteneriatul ARCHES cu Centrul Fundamentele Modernitatii Europene al Universitatii din Bucuresti, în cadrul caruia va avea loc Seminarul Princeton-Arad de istoria ideilor si filosofie moderna în perioada 2-7 iulie 2005 iulie 2005, cu tema : "Marea instaurare: stiinta, filosofie si reforma cunoasterii în secolul al XVII-lea" ;

3) parteneriatul ARCHES cu AUF, în cadrul caruia va vea loc animatia regionala de la Cluj, între 1 si 3 iunie 2005, « Enjeux de l'état de droit dans les pays de l'Europe Centrale et Orientale », precum si un proiect de cercetare în retea pentru anul 2005-2006, redactat de Ion COPOERU, ar putea primi în scurta vreme finantare ; "Quels droits pour les sans-droit ? Les dehors de la citoyenneté".

4) parteneriatul ARCHES cu Centrul de Istorie a Religiilor al Universitatii din Bucuresti. Eugen Ciurtin si Mihaela Timus, care, împreuna cu Rodica Pop, alcatuiesc polul de studii orientale ai Asociatiei, îsi propun sa organizeze cu prilejul venirii la Bucuresti a Profesorului Frantz Grenet (ENS, Paris) sub egida ARCHES si a Centrului de istorie a religiilor o masa rotunda cu titlul « Les études asiatiques en Roumanie : passé, présent et avenir ». Aceasta actiune, care va avea loc la 23 iunie la Institutul Francez din Bucuresti, puncteaza aparitia recenta a editiilor critice comentate din calatoriile lui Johann Martin Honigberger, Treizeci si cinci de ani în Orient (editie, note, introducere si postfata de E. Ciurtin), precum si a corespondentei dintre Mircea Eliade si Stig Wikander (1948-1977), Polirom, Iasi, 2005 (editie de M. Timus, postfata de Frantz Grenet).

5) Parteneriatul ARCHES cu Universitatea nationala de Arte Frumoase

Continuând traditia începuta anul trecut, ARCHES a ales pentru a dezvolta polul de arta, reprezentat de Aurelia Mocanu si pentru a avea o vizibilitate centrala maxima sa propuna organizarea unei expozitii de pictura în hall-ul, pe scarile si la etajul 1 al Institutului Francez din Bucuresti. Aurelia MOCANU a ales sa dezvolte proiectul unei expozitii cu lucrarile unor studenti de la Universitatea Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti, în jurul miturilor fondatoare ale Europei.

Expozitia va beneficia de sprijinul logistic al Institutului Francez din Bucuresti, care va finanta realizarea afisului expozitiei, precum si cocktail-ul prevazut pentru vernisaj.

 

Vlad ALEXANDRESCU,
Presedinte ARCHES

Bucuresti, 23 aprilie 2005