UNIVERSITATEA "BABES-BOLYAI " CLUJ
DEPARTAMENTUL DE FILOSOFIE

COLEGIUL "NOUA EUROPA" BUCURESTI

ASSOCIATION ROUMAINE DES CHERCHEURS FRANCOPHONES EN SCIENCES HUMAINES

ALTFEL DE SPATII

simpozion

Cluj, 19-20 ianuarie 2001

Departamentul de Filosofie al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj, Colegiul Noua Europa Bucuresti si Asociatia Româna a Cercetatorilor Francofoni în Stiinte Umane (ARCHES) va invita sa participati în perioada 19-20 ianuarie 2001 la simpozionul cu tema: “Altfel de spatii”.
La acest simpozion vor participa cu interventii în jur de 15 invitati din tara. Actele simpozionului vor fi publicate într-un volum colectiv finantat de Departamentul de Filosofie al UBB, care va aparea în primavara anului 2001.

Argument

“Epoca actuala ar fi, poate, mai curînd epoca spatiului. Sîntem în epoca simultanului, a juxtapunerii, a aproapelui si departelui, a alaturatului, a dispersatului.
Ne aflam într-un moment în care lumea se percepe pe sine mai putin, cred, ca o mare viata care s-ar dezvolta în timp, cît ca o retea ce leaga puncte si îsi urzeste labirintul.”

“Nelinistea de azi priveste în mod fundamental spatiul, în mult mai mare masura decît timpul; timpul nu apare, probabil, decît ca unul din jocurile de distributie posibile între elemente ce se repartizeaza în spatiu.”

“În ciuda tuturor tehnicilor care îl invadeaza, în ciuda întregii retele de cunostinte care permit determinarea si formalizarea sa, spatiul contemporan nu este, poate, în întregime desacralizat – spre deosebire, desigur, de timp, care a fost desacralizat în secolul al XIX-lea. A existat, fireste, o anumita desacralizare teoretica a spatiului (cea careia opera lui Galilei i-a dat semnalul), dar noi înca nu am ajuns, poate, la o desacralizare practica a spatiului. Si poate ca viata noastra asculta înca de un anumit numar de opozitii de care nu ne putem atinge, carora institutia si practica n-au îndraznit sa le aduca atingere; niste opozitii pe care le admitem ca date: acelea, de pilda, între spatiul privat si spatiul public, între spatiul familiei si spatiul social, între spatiul cultural si spatiul util, între spatiul de distractie si spatiul de munca; toate continua înca sa fie animate de o surda sacralizare."

“Spatiul în care traim, de care sîntem atrasi în afara noua însine, în care se petrece tocmai erodarea vietii, timpului si istoriei noastre, acest spatiu care ne macina si ne brazdeaza este în el însusi un spatiu eterogen. Altfel spus, noi nu traim într-un soi de vid, în interiorul caruia s-ar putea situa indivizi si lucruri. Nu traim în interiorul unui vid care s-ar colora cu diferite umbre si lumini, traim înauntrul unui ansamblu de relatii care definesc amplasamente ireductibile unele la altele si absolut nesuperpozabile.”

Tema simpozionului reia titlul unui celebru text al lui Michel Foucault scris cu mai bine de treizeci de ani în urma, dar publicat abia dupa moartea autorului sau, în 1984. Argumentul foucauldian invita la o reluare a reflectiei asupra eterogenitatii spatiilor de tot felul, spatii interioare si exterioare, spatii private si publice, spatii brazdate de atîtea frontiere vizibile si invizibile, adînci si superficiale, dramatice si jucause, durabile ori efemere. Anii din urma ne obliga la o asemenea reflectie transversala asupra alter(iz)arii permanente a spatiilor,  la o interogatie asupra devenirii societatilor actuale, asupra tensiunilor (de la cele discursive pîna la cele sociale) create de prabusirea utopiilor si de implozia heterotopiilor în viata noastra de zi cu zi.

Lucrarile simpozionului se vor desfasura în trei sesiuni, a cîte patru ore fiecare. Interventiile vor dura maximum 30-40 de minute, iar întrebarile adresate intervenantului vor face obiectul unei discutii de o ora la sfîrsitul fiecarei sesiuni de lucru.

Invitatii sînt rugati sa confirme participarea lor pîna la data de 10 ianuarie 2001, trimitînd titlul interventiei si o prezentare de maximum 10 rînduri pe adresa: cmihali@hiphi.ubbcluj.ro sau cmihali@hotmail.com.

Pentru o publicare oportuna a textelor în volumul colectiv, participantii sînt rugati sa ofere organizatorilor, pe durata simpozionului, textul interventiei lor tiparit în format A4, precum si în format electronic, ca document Word  sau Rich Text Format,  maximum 20 de pagini, la 1,5 sau 2 rînduri, de preferinta cu note la sfîrsitul documentului.

Toate cheltuielile legate de participarea la simpozion (drum, cazare si masa) vor fi suportate de catre organizatori.